Problemi s probavom: simptomi, uzroci i liječenje

Problemi s probavom su stanja koja utječu na normalno funkcioniranje gastrointestinalnog trakta, uključujući simptome poput bolova u trbuhu, nadutosti, zatvora, proljeva, i žgaravice. Mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući prehranu, stres, infekcije, i kronične bolesti.

Piše:
Rivista.hr

Idemo za početak definirati što je probavni sustav. Probavni sustav, složeni sustav koji obuhvaća sve od prvo točke hrane - usta - pa sve do one zadnje o kojoj se malo manje govori - anusa, odgovoran je za razgradnju hrane na hranjive tvari koje tijelo može koristiti, te za eliminaciju otpadnih produkata. Kada ovaj delikatni proces biva narušen, bilo zbog vanjskih faktora poput prehrane i stresa, ili unutarnjih, kao što su bolesti i genetske predispozicije, mogu se pojaviti problemi s probavom.

Problemi s probavom mogu varirati od blagih i prolaznih do kroničnih stanja koja značajno utječu na kvalitetu života. Nadalje, probavni problemi mogu utjecati na bilo koji dio probavnog sustava, uključujući jednjak, želudac, tanko crijevo, debelo crijevo i rektum, kao i pomoćne organe probave poput jetre, gušterače i žučnog mjehura.

Simptomi mogu uključivati bol u trbuhu, nadutost, plinove, zatvor, proljev, žgaravicu i mnoge druge. Neki od ovih simptoma mogu biti znakovi prolaznih tegoba, poput onih uzrokovanih lošom prehranom ili kratkotrajnim stresom, dok drugi mogu ukazivati na ozbiljnije i dugotrajne probleme, uključujući kronične bolesti kao što su upalne bolesti crijeva, sindrom iritabilnog crijeva (SIBO) ili celijakija.

Simptomi probavnih problema

Različiti uzroci dovode do probavnih problema, kao npr. nepravilna prehrana, stres, genetika, infekcije, upale, autoimune bolesti i nuspojave lijekova.

Uobičajeni simptomi koji prate probavne smetnje uključuju nadutost, plinove, žgaravicu, mučninu, povraćanje, zatvor, proljev, bol u trbuhu i gubitak apetita. Ovi simptomi mogu biti privremeni i rezultat prehrambenih navika ili dugotrajniji, ukazujući na kronična stanja kao što su gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), sindrom iritabilnog crijeva (SIB), upalne bolesti crijeva (uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis), celijakija i rak probavnog sustava.

Nitko nije imun na probavne probleme

Najčešći bolesti probavnog sustava

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je stanje u kojem želučana kiselina neprikladno teče natrag u jednjak, uzrokujući žgaravicu i, u težim slučajevima, može dovesti do erozije jednjaka ili čak povećati rizik od raka jednjaka. S druge strane, sindrom iritabilnog crijeva (SIB) karakteriziraju simptomi poput bolova u trbuhu, nadutosti, te zatvora ili proljeva, a često se pogoršavaju zbog stresa ili konzumiranja određene hrane.

Upalne bolesti crijeva, koje uključuju Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, uzrokuju kroničnu upalu probavnog trakta, što može rezultirati ozbiljnim simptomima i komplikacijama, uključujući bol, krvarenje i povećani rizik od raka. Celijakija je autoimuna bolest u kojoj konzumacija glutena dovodi do oštećenja tankog crijeva, što može otežati apsorpciju hranjivih tvari.

Kako liječiti probavne smetnje?

Liječenje probavnih problema varira ovisno o uzroku i težini simptoma. Može uključivati promjene u prehrani, poput izbjegavanja određene hrane koja može pogoršati simptome, upotrebu lijekova za smanjenje kiselosti, upale ili liječenje infekcija, te u nekim slučajevima kirurški zahvat. Za mnoge ljude, smanjenje stresa i redovito vježbanje također mogu uvelike pomoći u ublažavanju simptoma.

Učinkovito upravljanje i liječenje probavnih problema često zahtijeva sveobuhvatan pristup koji može uključivati suradnju između pacijenta, gastroenterologa, nutricionista i, po potrebi, drugih specijalista. Pravovremena dijagnoza i prilagođeni plan liječenja ključni su za poboljšanje kvalitete života. Zato upamtite, ne čekajte zadnji tren. Ukoliko osjetite bilo kakve probleme s probavom, posjetite svog liječnika.