Pregled madeža – kada ga morate obaviti, a kada ne?

Sezona sunčanja je pred vratima, pa smo odlučili popričati s dermatologom o važnosti pregleda madeža, kada je on apsolutno nužan te tko ga treba obaviti!

Piše:
Rivista.hr

Rak kože jedan je od najčešćih oblika raka, a nitko od njega nije potpuno zaštićen. Dapače, mnogi faktori brzine suvremenog života često nas natjeraju da na zdravlje mislimo posljednje. S obzirom da je sezona sunčanja pred nama, možda je pravo vrijeme da se zapitamo: je li vrijeme za pregled madeža i kada je on doista imperativ?

O učestalosti pregleda i ranom prepoznavanju raka kože pričali smo s doktorom Janeom Basarovskim iz poliklinike Derma Studio, pristupačnim stručnjakom koji stoji iza popularnog Instagram profila @Moj.dermatolog.

Za koga je pregled madeža izuzetno važan?

„Osobitu pažnju svom godišnjem pregledu madeža moraju posvetiti osobe koje imaju veći broj madeža, ali i one koje u povijesti svoje obitelji imaju oboljenje od melanoma. Naime, madež i melanom često otkrivaju jedan drugoga! Također, u tu skupinu ulaze i osobe osobito svijetle puti,” ističe dr. Jane.

Međutim, ne možemo zaobići sve one opasnosti koje stvara i samo sunce. „Nezaštićeno izlaganje UV zrakama, bilo da su prirodne ili one u solariju, važan je indikator. Osobe koje su mnogo na suncu ili puno u solariju, dakle, također ulaze u skupinu onih koji osobito trebaju držati do redovitog pregleda jer ulaze u visoki faktor rizika,” dodaje doktor.

Za koga je pregled madeža izuzetno važan?

Samopregled kod kuće

Osim godišnjeg pregleda madeža, doktor nam je skrenuo pažnju i na samopregled. Na vlastite madeže potrebno je obratiti pažnju i kod kuće te reagirati na znakove promjena.

Samopregled madeža radi se pred ogledalom, a prvi je put najteži jer služi za prvo upoznavanje s našim madežima. Potrebno ih je dobro pogledati i, u idealnom slučaju, fotografirati njihov izgled kako bismo, tijekom nekog idućeg samopregleda, znali je li se dogodila neka promjena. A učestalost pregleda? Samopregled madeža trebao bi se vršiti barem dva puta godišnje.

Koliko često raditi pregled madeža?

„Dakle, teško je izdvojiti jednu skupinu ljudi koja treba redovito na pregled. Kao nekome tko gleda iznimke koje postaju slučajevi, smatram da bi zaista bilo važno odraditi tu jednu kontrolu godišnje. Tako je sa svim onim pretragama koje radimo iz odgovornosti prema vlastitom zdravlju. Zaključio bih - svatko tko na koži ima barem jedan madež - treba na godišnji pregled. A ozbiljniji pristup pregledu te redovne kontrole bez iznimke preporučio bih svima onima koji ih imaju mnogo, koji imaju melanom u obiteljskoj anamnezi te onima sa svijetlom puti. Kao doktor sa znanjem i iskustvom zaista ne mogu izdvojiti jednu skupinu i reći - da, vi ne trebate na pregled. Zaista mislim da smo jedan pregled godišnje dužni odraditi iz ljubavi prema samima sebi,” zaključuje doktor.