Istina o solariju: tamna strana tamnog tena...

Solariji su dugi niz godina bili popularan način za postizanje preplanulog tena tijekom cijele godine. Međutim, u posljednje vrijeme sve više se ističe niz razloga zašto se upotreba solarija ne preporučuje...

Piše:
Rivista.hr

Solariji su uređaji koji proizvode umjetnu sunčevu svjetlost kako bi potaknuli proizvodnju vitamina D i osigurali preplanuli ten. Njihov princip rada temelji se na emisiji UV zraka, koje su slične onima koje dolaze iz prirodnog sunca. Sam koncept solarija datira još od antičkih vremena. Stari Egipćani primijetili su kako sunčeva svjetlost može imati blagotvoran učinak na kožu te su koristili reflektirajuće površine kako bi pojačali njeno djelovanje.

Kako je nastao solarij?

Godine 1896. njemački fizičar Wilhelm Conrad Roentgen otkrio je X-zrake, revolucionarno otkriće koje je otvorilo vrata novim istraživanjima u području zračenja. Kasnije, 1903. godine, danski liječnik Niels Ryberg Finsen dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za svoj rad u liječenju bolesti kože svjetlom, posebno korištenjem UV zraka. Ova istraživanja postavila su temelje za razvoj modernih solarija.

Prvi patent za uređaj koji bi kasnije postao poznat kao solarij podnio je njemački znanstvenik Friedrich Wolff 1978. godine. Njegov uređaj koristio je spektralno svjetlo kako bi potaknuo proizvodnju melanina u koži, što bi rezultiralo tamnijim tenom. Solariji su od tada do danas prošli kroz mnoge tehničke i tehnološke inovacije kako bi postali sigurniji i učinkovitiji. No jesu li zapravo bezopasni?

Štetnosti solarija

Solarij koristi ultraljubičasto (UV) svjetlo za postizanje tamnijeg tena kože, a popularan je naravno jer nam daje preplanuli ten bez izlaganja suncu. Nećemo negirati da solarij stvarno pruža prekrasnu kožu i privremeno preplanuli izgled, ali ne možemo ni zanemariti značajne zdravstvene opasnosti povezane s njegovom upotrebom.

1. Povećan rizik od raka kože

Najvažniji i najdokumentiraniji rizik korištenja solarija je povećana opasnost od razvoja raka kože, uključujući melanom i nemelanomski rak kože. Prema istraživanju koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upotreba solarija prije 35. godine života povećava rizik od melanoma za 75%. Melanom je najsmrtonosniji oblik raka kože, a njegova incidencija raste globalno. Razlog za ovo je intenzitet UV zračenja koje solariji emitiraju, što može oštetiti DNK u stanicama kože i inicirati kancerogene procese.

2. Prijevremeno starenje kože

Osim rizika od raka, izloženost UV zračenju u solarijima može dovesti do prijevremenog starenja kože. Studije pokazuju da UV zračenje razgrađuje kolagen i elastin, ključne proteine koji održavaju kožu elastičnom i mladolikom. Kao rezultat, osobe koje redovito koriste solarij mogu iskusiti povećano stvaranje bora, gubitak elastičnosti kože i druge znakove starenja kože. Ti učinci se često pojavljuju ranije nego što bi se prirodno dogodili.

3. Oštećenje očiju

Izlaganje UV zračenju bez adekvatne zaštite može također uzrokovati oštećenje očiju. Moguće posljedice uključuju kataraktu, što je zamućenje leće oka koje može dovesti do smanjenja vida, te pterygium, rast tkiva na bjeloočnici koji može utjecati na vid. Većina stručnjaka preporučuje nošenje zaštitnih naočala tijekom korištenja solarija, ali često se ovaj savjet zanemaruje ili se naočale ne nose pravilno. Ako vas zanima više, pročitajte sljedeće istraživanje.

4. Imunosupresija

Postoje i dokazi koji sugeriraju da izlaganje UV zračenju može dovesti do imunosupresije, odnosno slabljenja imunološkog sustava. To može povećati osjetljivost na infekcije i smanjiti efikasnost imunološkog odgovora na patogene [4]. Iako je ovaj učinak manje poznat široj javnosti, on predstavlja značajnu zdravstvenu zabrinutost za osobe koje redovito koriste solarije.

Alternative solariju

Ok, vidjeli smo da bi solarij možda trebalo izbjegavati u širokom luku. A koje su nam onda alternative? Kako doći do preplanule kože? Je li bilo koja od alternativa uistinu sigurna i zdrava?

Prva alternativa: samotamnjujući proizvodi

Jedna od popularnih alternativa solarijima su samotamnjujući proizvodi, koji koži daju preplanuli izgled bez izlaganja UV zračenju. No, ovi proizvodi sadrže kemikalije poput dihidroksiacetona (DHA), koji mogu uzrokovati alergijske reakcije, iritaciju kože i druge dermatološke probleme. A uz to, postavlja se pitanje dugoročnih učinaka česte upotrebe takvih kemikalija na kožu.

Druga alternativa : izlaganje suncu

Druga česta "alternativa" je jednostavno izlaganje prirodnom suncu. Iako sunce može pomoći u proizvodnji vitamina D, pretjerano sunčanje nosi rizike, uključujući opekline od sunca, ubrzano starenje kože i povećani rizik od raka kože. Čak i uz upotrebu kreme za sunčanje, potpuno eliminiranje rizika nije moguće.

Dakle alternativa solariju je...?

S obzirom na ove "zdravije" alternative, možda je vrijeme da se zapitamo zašto uopće težimo preplanulom tenu. Ovo će zvučati kao teški cliche, ali... Ideali ljepote su kulturološki konstruirani i podložni promjenama tijekom vremena. Ne tako davno, u 19. stoljeću, žene su se mazale olovnim puderom kako bi postigle svjetliju aristokratsku put...

Društveni pritisci i medijski standardi često nam diktiraju što se smatra privlačnim, a vrlo (vrlo!) često potiču i nezdrave tretmane, kemikalije i svašta nešto u nastojanju da se postigne određeni izgled. Umjesto da se povodimo za trendovima koji štete našem zdravlju i samopouzdanju zašto ne bismo malo više počeli cijeniti i voljeti sebe.