Holistički pristup zdravlju: 4 načina kako ga postići

Holizam se obično sastoji od fizičkog, emocionalnog, duhovnog i mentalnog zdravlja, a ponekad se proširuje i na društveno ili socijalno zdravlje.

Piše:
Rivista.hr

Zadnjih godina sve više raste svijest o holističkom pristupu zdravlju. Suprotno od klasičnog pristupa koji se fokusira na jedan dio tijela ili pojedini problem, holizam obuhvaća različite aspekte osobe. Obično se sastoji od fizičkog, emocionalnog, duhovnog i mentalnog zdravlja, a ponekad se proširuje i na društveno ili socijalno zdravlje. 

Ideja je da su svi nabrojani aspekti međusobno povezani. Kada redovito ulažemo vrijeme da svaki od njih i unaprijedimo, uspostavljamo cjelokupni balans. Upravo zato je ključno njegovati sve nabrojane vrste zdravlja. Na koji način unaprijediti fizičko, emocionalno, duhovno i mentalno zdravlje, otkrila nam je Ankica Bešter, holistički praktičar. 

Fizičko zdravlje ne njegujemo samo vježbanjem

Već je opće poznato da vježbanje utječe na prevenciju bolesti, smanjuje stres te pozitivno djeluje na mentalno zdravlje. Ipak, osim vježbanja, postoje i drugi načini kako unaprijediti fizičko zdravlje. Kako bi poboljšala fizičko zdravlje svojih klijenata, Ankica prakticira shiatsu i thai tretmane. 

Pojasnila nam je kako shiatsu djeluje: „Shiatsu uključuje masažu prstima, palčevima, koljenima, laktovima, dlanovima i stopalima te asistirano istezanje. Pritiskom određenih točaka i područja, shiatsu otklanja energetske blokade i ponovo uspostavlja prirodni tok i distribuciju životne energije te stvara uvjete za ozdravljenje i očuvanje zdravlja na sve tri razine – fizičkoj, mentalnoj i duhovnoj.“

Slično kao i shiatsu, thai se temelji na radu na energetskim kanalima (meridijanima) i akupresurnim točkama te istezanju dijelova tijela. 

Holistička praktičarka podijelila je s nama koje su prednosti thai tretmana: „Radi se na cijelom tijelu; na mišićima, fascijama, krvožilnom i limfnom sustavu, posturi i energetskom statusu. Ovaj tretman spaja sve pozitivne efekte akupresure, joge i refleksologije, čime se postiže smirenost, opuštenost i regeneracija umornih dijelova tijela, povećava se fleksibilnost, poboljšava cirkulacija i stimulira rad unutarnjih organa.“ 

Kako se posvetiti svojem emocionalnom, duhovnom i mentalnom zdravlju?

Davne 1999. godine, kada je holističko zdravlje bilo tabu tema, Ankica je završila prvi stupanj reikija. U međuvremenu je stekla certifikate za ostale stupnjeve te 2014. postala učitelj reikija. Svoje znanje prenijela je nekolicini učenika, a redovito radi reiki tretmane onima koji su spremni unaprijediti svoj život.

Holistička praktičarka ispričala je kakav je utjecaj reikija na emocionalno, duhovno i mentalno zdravlje: „Svojim iscjeljujućim djelovanjem uklanja stres i napetost, dubinski opušta, vraća psihički i emocionalni mir i sklad te pospješuje brži oporavak. Tehnika je posebno pogodna u trenutcima potrebe za osobnim promjenama ili razvojem. Vrlo je blaga i ne iziskuje odricanja, pripadnost nekom ili nečem ili vjerovanja u uspjeh tretmana.“

Osim što joj na tretmane dolaze drugi ljudi, Ankica ističe da i sama osjeća dobrobiti reikija: „Od prvog stupnja do danas, reiki je dio mene i mojeg života te je sveprisutan u svakom mojem danu. Potiče me i dalje na nova učenja, rast, napredak i uzdizanje te stalno podsjeća da budem najbolja verzija sebe. Reiki koristim za sebe kao i sve ljude oko sebe koji to žele.“

Uz reiki, emocionalno, duhovno i mentalno zdravlje svojih klijenata unapređuje kroz rekonektivno iscjeljivanje. Opisuje nam i ovaj tretman: „Rekonektivno iscjeljivanje je fokusirano na uzroke umjesto na simptome te radi na povratku u stanje ravnoteže i cjelovitosti. Pomaže tijelu da se vrati u izvorno, zdravo stanje na staničnoj razini, a da pritom ništa ne dodaje niti oduzima. U rekonektivnom iscjeljivanju ne dijagnosticiramo niti liječimo. Doživljaj je jedinstven i specifičan za svaku osobu.“

Sve veća otvorenost prema holističkom pristupu zdravlju

Vrste tretmana poput reikija i rekonekcije na našim prostorima i dalje imaju prizvuk tabua. Čak i ljudi koji prakticiraju navedene vrste tretmana, nerijetko to skrivaju i izbjegavaju pričati o ovim temama. 

„Iza većine strahove krije se neznanje. Klima po pitanju reikija i rekonekcije te sličnih tretmana na našim se prostorima izuzetno promijenila od vremena kada sam krajem 90-ih ušla u taj svijet. Na moje tretmane dolaze različiti profili ljudi. Ukratko, radim s osobama koje žele poboljšati svoju kvalitetu života. Ne postoje nikakve predispozicije za ovakve vrste tretmana, već je najvažnije doći otvorenog uma. Uz to, svaka osoba treba samostalno prepoznati i osjetiti potrebu za tretmanom.“, komentirala je holistička praktičarka.