Dunja Kežić: Od Barbie haljina do slow fashion revolucije

Upoznajte Dunju Kežić, dizajnericu koja je svoju dječju strast prema modi pretvorila u uspješnu karijeru s fokusom na održivu modu. Od ranih dana kada je izrađivala haljine za svoje Barbie lutke, do otvaranja vlastitog studija 'Studio MaštaNora', Dunja predvodi revoluciju slow fashion pokreta.

Piše:
Vaše priče

Još kao mala djevojčica izrađivala sam haljine za svoje barbike i sanjala o predivnim haljinama. Maštala sam kako ću jednog dana stvarati sve što poželim. Ispada da mi je trebalo samo 20 godina da se odvažim i ostvarim svoj san. Prije godinu dana sam otvorila svoj studio i svoj dugogodišnji san postavila za svoj primarni posao. Studio MaštaNora je danas moj drugi dom, mjesto u kojem uživam u stvaranju. Ovisno od trenutka inspiracije, perioda, rekla bih i godišnjeg doba, nastaju razne kreacije.

Slow fashion je moja strast. Živim i stvaram u skladu sa održivom modom. Otpisani odjevni komadi, stolnjaci, zavjese, tabletići i razni komadi koji imaju dušu, ali su odbačeni jer nisu u skladu sa danasnjim trendovima su moj najveći izazov.

Već 20 godina stvaram i moje je stvaranje oduvijek bilo u skladu sa održivom modom. Maksimalna iskoristivost, prenamijena, odnosno recikliranje, su načini na koje smanjujemo otpad.

U današnje vrijeme tekstilna industrija je jedna od najvećih zagađivača na svijetu. Trendovi koje nameće brza moda imaju samo jedan cilj, zarađivati na tkanini lošeg i štetnog sastava.

Kontra industriji brze mode ću uvijek stvarati svoje kreacije kao slow fashion designer, a moju viziju itekako podržava sve veći broj klijenata. Sve više ljudi spoznaje važnost štetnog utjecaja na okoliš i na zdravlje, te podržavaju ekološku proizvodnju.

Nedavno sam izbacila na tržište zero waste proljetno-ljetnu kolekciju torbi. Izrađena je od otpisanih jeans hlača, jaketa, košulja, heklanih komada, ostataka dekora i drugih restlova. Kolekcija koju je publika prepoznala i oduševljeno prihvatila!

Bliži nam se dan planete zemlje, stoga donosim par prijedloga (a ti izaberi koji ti najviše odgovara) kojima ćeš podržati održivost, utjecati na smanjenje otpada i zagađenost:

1. Izvuci iz ormara odjevni predmet kojeg više ne nosiš i pokloni nekome kome će služiti

2. Pronađi odjevni komad kojeg čuvaš iz nekog razloga i odnesi krojačici ili dizajneru koji će shvatiti i uvažiti tvoje želje

3. Kupi odjevni predmet od malog proizvođača koji podržava održivu modu

4. Kupi odjevni predmet u second hand shopu

Pro Tip:

Ako voliš velike brendove i gigantsku proizvodnju, barem nastoj kupovati odjevne predmete prirodnog sastava. Izbjegavaj sastav poput poliestera, poliamida, akrila koji su najzastupljeniji na tržištu. Imaj na umu da činiš dobro i sebi, jer takve tkanine posebno na žene djeluju kao endokrilini distruptori.