Nije ručnik sve što briše

Svi imamo kojekakve ručnike u svom domu - neki su malo veći, neki malo manji, jedni deblji, drugi tanji. I koliko god oni bili "samo ručnici", sigurno i vi imate svoje favorite koje koristite malo češće od drugih. Zašto je to tako? Zar stvarno postoji razlika između toliko "krpa" koje su stvorene s jednim zajedničkim ciljem - da upijaju vodu!

Piše:
Vaše priče

Svi znamo da je osjećaj mekog ručnika nakon tuširanja jedan od malih, ali važnih užitaka u životu. Ali, jeste li se ikada zapitali koliko je zapravo važan pravi izbor ručnika? U ovom članku, otkrivamo vam zašto "Nije ručnik sve što briše!" i zašto vaš izbor ručnika može biti puno više od estetske odluke. 

Naučit ćemo vas kako razlikovati kvalitetu od kvantitete, razumjeti važnost materijala poput pamuka i mikrofibre, te kako pravilno odabrati ručnik koji će zadovoljiti sve vaše potrebe, bilo da ste domaćin ili iznajmljivač smještajnih jedinica. 

Saznajte zašto je važno pogledati izvan ušivene etikete i kako odabrati ručnik koji nije samo lijep, već i funkcionalan. Pravilan izbor ručnika može učiniti vaše umivanje ili tuširanje još ugodnijim iskustvom!

 

Ručnik za kupanje

Ovaj ručnik je najvažniji u vašoj kolekciji frotira. Kad kupujete ručnik za kupanje, provjerite materijal, težinu, visinu niti i mekoću. Ručnik sa sjajem, osim ako je proizveden od modala (niti nekog drveta, primjerice bukve, koje se tkaju s pamukom pa zbog tih niti takav ručnik ima mali "sjaj") nije pamučni ručnik, jer sadrži poliester koji umanjuje moć upijanja. Gramaža ručnika trebala bi biti minimalno 500 gsm, jer veća težina daje mekoću, punoću, bolje upijanje i dugotrajnost. Preporučena dimenzija je barem 70x140 cm – kako bi pokrila veći dio tijela.

 

Ručnik za lice 

Srednji ručnik, namijenjen za lice, najčešće je višenamjenski jer s dimenzijama od 50x90 cm dobro služi i za brisanje ruku, ukoliko nema manjeg ručnika pri ruci. Prilikom odabira treba obratiti pažnju na sve detalje, kao i kod ručnika za kupanje, pri čemu je najvažnije da je ručnik 100 % pamučan. Gramaža u ovom slučaju može biti i manja, iako ja uvijek preporučujem minimalno 500 gsm za bilo koju svrhu, zbog bolje moći upijanja i dugotrajnosti.

 

Ručnik za ruke

Najkorisniji i najčešće korišten ručnik, barem u mojim kupaonicama, jest ručnik za ruke, obzirom na to da se ruke često peru. Ukoliko nema ručnika za ruke (dimenzija 30x30 ili 30x50 cm), često se poseže za ručnikom za lice, što nije ispravno jer se onda isti češće peru, više koriste i brže troše, i to samo zato što su pri ruci. Potreba za ručnikom za ruke često se ignorira, što je pogrešno, ali stvar je navike. Kada se jednom počne koristiti, shvati se da je takav ručnik odličan izbor, jer se manje troše i koriste ručnici za lice. Bitno je, ponovno, da je 100 % pamuk, no gramaža od 500 gsm je dovoljna; deblji ručnik nije potreban jer ovakav ručnik služi samo jednoj svrsi, iako ga često koriste i za lice.

Kupaonska stopa

Idealnih dimenzija 50x70 cm, kupaonska stopa je najkorisniji ručnik tijekom kupanja, jer izlaskom iz kade upije najviše vode, pa se ne moče pločice u kupaonici. Naravno, bitno je da su pamučne, a moja topla preporuka je minimalno 750 gsm ili više, obzirom da najveća koncentracija vode "pada" na njih odmah nakon tuširanja. Postoje jako lijepe, zanimljive i neobične kupaonske stope raznih boja i oblika, no pamučna je najkorisnija, pa bi bilo dobro pripaziti prilikom odabira.

Ušivna etiketa nije mjerilo kvalitete!

Često, kada uzimamo ručnik s police, da bismo pokazali svoju stručnost i opravdali naš izbor u kupovini, pregledavamo deklaraciju ili ušivnu etiketu na kojoj, u 99% slučajeva, piše ono što je proizvođač htio da piše. Ponekad se ušivna etiketa preuzme iz drugog lota, pa ispada da ručnik u boji možete iskuhavati bez problema. Nijedan ručnik u boji, osim poliesterskog ili od mikrofibre, se ne iskuhava bez posljedica.

Mikrofibra ili poliester

Imenice istog značenja; ručnik od mikrofibre je loptica plastike koja je čest izbor kada vam treba nešto jeftino i što se brzo suši. To ne upija vlagu s tijela, nije namijenjeno za proizvodnju ručnika ili posteljine, pa pripazite kada kupujete proizvode od mikrofibre. 

Iako se čini da je ručnik samo jedna “krpa” u kupaoni, pripazite kod odabira istih, jer najčešće cijena prati kvalitetu, pa je korisnije u startu izdvojiti malo više sredstava za kvalitetniji ručnik jer prije svega duže traje i obavlja svoju svrhu.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica oko odabira ručnika, slobodno se obratite našim dragim partnerima putem maila ili telefona kojeg možete pronaći na sljedećem linku https://www.densa.hr/