Pregled madeža

Zašto se pregled madeža mora obavljati jednom godišnje?

Pregled madeža često je zanemarena tema u sferi našeg zdravlja, a ponekad može spasiti život. Zato smo popričali s dermatologom o važnosti ovog pregleda!

Piše:
Rivista.hr

Iz godine u godinu, industrija posvećena ljepoti naše kože je u porastu. Sve se više pitamo kako izgleda naša koža. Je li mlada, je li lijepa?

No, ne smijemo zaboraviti i na njezino zdravlje. Rak kože poznat je kao izuzetno agresivan tip raka, a njegovo rano otkrivanje doslovno spašava živote i pospješuje metode liječenja. Ipak, u javnom diskursu premalose govori o važnosti redovitih pregleda naših madeža, a pogotovo o potrebi i procesima samopregleda madeža.

Zato smo odlučili o ovoj temi popričati sa stručnjakom – dermatologom.

Kako izgleda pregled madeža?

„Iako mnogi baš to zaobilaze, preporuka je da se, osim kućnih samopregleda madeža, jednom godišnje napravi pregled madeža. To je čin odgovornosti prema našem zdravlju,” ističe dr. Basarovski iz poliklinike Derma Studio, na Instagramu dostupan kao @Moj.dermatolog.

„Pregled madeža jednostavan je i bezbolan pregled na kojem madeže pogledamo i procijenimo predstavlja li neki od njih ugrozu za naše zdravlje – znamo da se madeži često povezuju i s melanomom te ostalim oblicima raka kože. Ako procijenimo da predstavlja, krećemo s daljnjim koracima,” ističe doktor te dodaje kako Hrvati još uvijek nemaju naviku redovnog odlaska na preglede.

Obratite pozornost na sumnjive madeže

Godišnji pregled kože prilika je da se na vrijeme otkriju eventualne promjene ili sumnjivi madeži koji mogu ukazivati na prisutnost raka kože. Ovo je naročito važno ako imate madež koji svrbi, koji mijenja oblik te iskazuje neke druge sumnjive promjene. Rano otkrivanje ovih promjena ključno je za uspješno liječenje i sprječavanje ozbiljnijih komplikacija. Jednom godišnje doktor može pogledati i obratiti pažnju na sve one stvari koje laik ne može sam uočiti.

„Prevencija i rano otkrivanje raka kože uvelike pospješuju rezultate liječenja i zaista je od presudne važnosti doći na pregled, suočiti se sa strahom. Ali doista, pregled je ugodan i bezbolan. Razloga za strah nema. A benefiti doslovno mogu spasiti život.”

Doktor Jane dodaje kako je njegov cilj, baš putem Instagram profila moj.dermatolog, educirati javnost i približiti im ovu temu. Njegova je preporuka da svi obave pregled madeža, barem taj jedan jedini put godišnje, kao čin opreza i ljubavi prema samima sebi.