Pitali smo IT stručnjaka kako prepoznati internetske prijevare

Razgovarali smo s IT stručnjakom Markom koji nam je otkrio koje su to najčešće internetske prijevare te kako se najbolje zaštiti od njih.

Piše:
Rivista.hr

Živimo u digitalnom dobu gdje je internet postao nezaobilazan dio našeg svakodnevnog života. Od online kupovine i bankarstva do društvenih mreža i rada na daljinu, digitalna povezanost nam stvarno donosi brojne prednosti. Međutim, s ovom sveprisutnom povezanošću dolaze i nove opasnosti. Internet je prostrano polje gdje cyber prijetnje vrebaju na svakom koraku, što naravno znači da je digitalna sigurnost važnija nego ikad. Da bismo bolje razumjeli kako se zaštititi od sve učestalijih internet prijevara, obratili smo se Marku, stručnjaku u području informacijskih tehnologija.

Marko, s višegodišnjim iskustvom u borbi protiv cyber kriminala, dijeli s nama uvid u najčešće metode koje prevaranti koriste kako bi iskoristili neoprezne korisnike. Od sofisticiranih phishing kampanja do zlonamjernih softvera koji mogu ukrasti vaše digitalne podatke, raspon prijetnji je širok. S Markovim stručnim vodičem kroz labirint internet sigurnosti, naučit ćemo kako prepoznati i izbjeći digitalne zamke koje nam mogu ugroziti privatnost i sigurnost.

Kroz razgovor s Markom, istražujemo različite oblike cyber prijevara, njihove mehanizme djelovanja, te kako se najučinkovitije obraniti od potencijalnih napada.

Nemoj biti dio statistike - evo kako se zaštiti od online prijevara

1. Phishing – Stara klasika u novom ruhu

"Phishing prijevare su poput loših serija; stalno imamo nove sezone, ali zaplet je uvijek isti," pojašnjava Marko. Ove prevare uključuju slanje lažnih e-mailova ili poruka koje izgledaju kao da dolaze od pouzdanih izvora, poput banaka ili društvenih mreža, s ciljem krađe osjetljivih informacija. Marko savjetuje: "Ako vam e-mail izgleda sumnjivo, vjerojatno i jest. Provjerite adresu pošiljatelja i nikada ne klikajte na sumnjive linkove. Evo par trikova kako prepoznati da npr. SMS koji ste dobili nije pravi, već vas netko pokušava prevariti."

Ako dobijete bilo kakav SMS od nepoznatog pošiljatelja, prvi korak je uvijek provjeriti s kojeg broja ili mail adrese je stigla poruka.

Drugi korak je provjeriti na kakav link vas pošiljatelj navodi da kliknete. Hrvatska pošta vas sigurno neće navoditi da kliknete na link koji glasi hr.post.life.hr, jer vrlo brzo, uz malo Googlanja, možete otkriti da je službena web adresa Hrvatske pošte zapravo posta.hr, a nikako hr.post.life.hr

Primjer kako možete prepoznati prijevaru

2. Lažni oglasi

Internetom kruže oglasi koji obećavaju nevjerojatne ponude za proizvode ili usluge. "Ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito, onda vjerojatno i nije," upozorava Marko. Mnogi od ovih oglasa vode do lažnih web stranica koje traže vaše podatke za "nezaboravne ponude" koje se pretvaraju u noćne more.

3. Lažni tehnički support

Jedna od sofisticiranijih prevara uključuje osobe koje se predstavljaju kao tehnička podrška poznatih IT firmi. "Nikada nemojte davati kontrolu nad svojim računalom nekome koga ne poznajete," upozorava Marko. "Pravi tehnički support nikada neće inicirati kontakt s vama na taj način. Uvijek dobro provjerite o kome se radi i nikada, apsolutno NIKADA nemojte davati lozinku nepoznatim osobama"

5. Aplikacije s malwareom

"Preuzimanje aplikacija izvan službenih trgovina (App store, Google store) može biti kao digitalni rulet," kaže Marko. Mnoštvo aplikacija sadrži skriveni malware koji može ugroziti vaše podatke. "Držite se poznatih izvora i uvijek provjeravajte recenzije prije preuzimanja. U svakom slučaju, najsigurnije bi vam bilo aposlutno izbjegavati skidanje nepoznatih aplikacija, bez obzira kakve pogodnosti nude. I ovdje vrijedi ono pravilo - ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno onda i nije istinito."

Kako se zaštiti od internetskih prijevara?

Nakon razgovora s Markom, jasno je da postoji niz koraka koje svatko od nas može poduzeti kako bi se maksimalno zaštitio od potencijalnih cyber napada i svakakvih vrsta online prijevara. Marko naglašava da je prva linija obrane uvijek naša vlastita svijest. Evo što savjetuje:

  • Nemojte klikati na sumnjive linkove. Ako vam ponuda ili poruka izgleda predobro da bi bila istinita, vjerojatno i jest. Obratite pažnju na URL adrese i izbjegavajte klikanje na bilo što što izgleda sumnjivo.
  • Ne dijelite osjetljive informacije. Bez obzira koliko legitimna poruka ili zahtjev izgledali, nikada ne unosite svoje osobne podatke, kao što su lozinke ili brojevi bankovnih računa, na sumnjive ili neprovjerene platforme.
  • Ažurirajte svoj softver. Redovito ažuriranje operacijskog sustava i antivirusnog softvera na vašim uređajima može pomoći u zaštiti od novih vrsta malwarea i virusa.
  • Budite skeptični prema nepoznatim privitcima i preuzimanjima. Ako niste sigurni u izvor e-maila ili datoteke, bolje je biti oprezan i ne otvarati privitke niti preuzimati datoteke.
  • Koristite dvostruku autentifikaciju gdje god je to moguće. Dodavanje dodatnog sloja sigurnosti na vaše online račune može znatno otežati pristup neovlaštenim korisnicima.
  • UVIJEK PITAJTE! Uvijek je bolje pitati još nekoga za mišljenje nego ishitreno unositi bankovne podatke zato što ste "svakako čekali paket od pošte"... Vjerujte, pitajte, pitajte, pitajte. To je jedan od najvažnijih savjeta kojeg morate upamtiti. Ako ste nešto zaprimili - email, SMS, pismo - bolje je pitati prijatelja, muža, ženu, sestru, brata, kćer, sina, bilo koga, nego se kasnije kajati godinama. Neće vam nitko zamjeriti ili pomisliti da je pitanje "glupo". Nemojte se bojati pitati i tražiti drugo mišljenje!