kvaliteta, a ne kvantiteta

Ela Grego otkriva nam kako kupovati kvalitetnije

Domaća manekenka i kreatorica digitalnog sadržaja Ela Grego podijelila nam je par savjeta kako kupovati kvalitetniju odjeću, a da pritome ne opustošimo novčanike.

Piše:
Rivista.hr

Ela Grego jedno je od rijetkih poznatih lica koje će vam otvoreno reći ne treba ti 20 novih džempera ili kako stvarno nema potrebe svaki tjedan kupovati novu garderobu. A koliko je ova promjena iz influencanja u "deinfluencing" bila potrebna na našem tržištu, pokazuje i činjenica da Elu prati više od 22.000 ljudi na TikToku i Instagramu.

Ela stvara malo drugačiji sadržaj od onog na koji smo navikli - zagovara kvalitetu iznad kvantitete, minimalizam, pronalaženje osobnog stila i nepodilaženje standardima ljepote koji su nam nametnuti od strane društvenih mreža.

Pitali smo Elu što bi i nama i vama savjetovala o kvalitetnijoj kupnji odjeće i evo što nam je otkrila!

Ela Grego: Evo kako kupovati kvalitetnije!

Vjerujem da je svima već dosadila nekvalitetna odjeća, stvari koje nakon dva pranja ne liče na ono što smo kupili, majice s kojih vise konci, materijali koji se teško održavaju itd. Potraga za boljom kvalitetom odjeće je također malo naporna jer kod nas i nema neki veliki izbor - ili jeftini fast fashion ili skupe dizajnerske krpice.

Iako uvod možda ne zvuči utješno, imam za vas nekoliko riješenja i pomoći ću vam oko shoppinga i biranja komada koji će vam duže trajati u ormaru.

Kao prvo, popričala bih o materijalima jer je to jedna od bitnijih stavki. Danas imamo svakakve opcije na tržištu, i tu treba vidjeti koje od ekološki održivih opcija su bolje. Ja sam uvijek za pamuk i druge prirodne materijale, ali pošto su skupi, nije lako pronaći ih uvijek i svuda.

Poliester je generalno loš materijal, jedan od najvećih zagađivača okoliša zbog nerazgradivosti, a i pošto nije prirodan koža nam u njemu ne diše i može nam smetati za nošenje, ali činjenica je ipak da ponekad poliester može biti dobar.

Za svakodnevne komade kao što su majice, džemperi i sl, savjetujem prirodne materijale, dok za večernje haljine, sakoe, pa čak i suknje i hlače, mali postotak poliestera u istima ne smeta jer omogućava lakše peglanje i bolji fit.

Kašmir i vuna su premium zimski materijali bez kojih ne mogu zamisliti svoje džempere. Ni jedan kaput ili kardigan koji sadrži 60-70% poliestera vas neće ugrijati, u to budite sigurne.

@ela.grego_ Replying to @dharmamudra3 Ako ti se ne sluša uvod preskoči na 1:15 😁❤️ Video koji sam spomenula @ELA GREGO 🥂 #moda #stil #modnisavjeti #oblačenje #fashiontips #modnisaveti #obucisesamnom #elagrego ♬ original sound - ELA GREGO

Druga stavka je izrada, a opet uključuje materijale odnosno količine iskorištene tkanine u odjevnom predmetu. Brendovi koji štede u proizvodnji, ostavljat će unutarnje rubove hlača, kaputa i sakoa s vidljivim šavovima i sa samo jednim slojem, dok će kvalitetniji komadi, kad je to potrebno, biti napravljeni dvoslojno i vizualno će izgledati kvalitetnije.

Naravno, deblji i teži pamuk na majicama je bolji od onog tankog, a tako je i kod vune i kašmira na kaputima.

Zadnja stvar na koju uvijek obraćam pažnju su i šavovi i ziperi. Kod fast fashion brandova ponekad već u trgovini možete vidjeti da su šavovi nekako napravljeni na brzinu, s koncima koji vise, da ne pričamo kako u pojedinim trgovinama stvari stoje na policama već potrgane. Ziperi su kod kvalitetnijih stvari uvijek čvršći i deblji kad dizajn to dozvoljava, kao i gumbići.

Ne mislim da više postoji garancija da ćemo za skuplje stvari dobit i bolju kvalitetu, stoga vam možda ova lista pomogne u sljedećem shoppingu.

P.S. ako tražite dobre stvari za manji budžet, posjetite outlet, second hand trgovine, i online outlete. Cijene su ponekad slične kao i u Zari ili H&M-u ali su puuuno bolji ulov. Sretno!