kajaking, zipline, konji...

Što raditi u Istri? Vjerujte da ćete se iznenaditi!

Ako ste u potrazi za savršenim mjestom za odmor koje nudi spoj prirodnih ljepota, ukusne hrane i avanture, ne tražite dalje od Istre.

Piše:
Rivista.hr

Iako neki Istru smatraju mjestom koje osim dobrog vina i tartufa ne nudi mnogo toga, moramo vas razuvjeriti. Naime, Istra je raj za svakog turista, bilo da više volite hedonizam ili avanturu. Mi smo se odlučili predstaviti Istru u malo drugačijem stilu, onom zabavnom i avanturističkom.

Da, volimo hodati po vinarijama i restoranima, ali isto tako rijetko što nas oduševljava poput neke vrste avanture. Nemamo često priliku opustiti se i raditi nešto “zabavnije” u gradu, a volimo se iskušati u novim aktivnostima i ponovno probuditi dijete u sebi. Istra nudi brojne aktivnosti, a za njih ne morate biti sportaš ili u dobroj fizičkoj formi- sve što vam je potrebno je želja za zabavom i smijeh na licu.

Lov na tartufe

Ovo je jedna od najboljih aktivnosti za sve one koji vole šumu i pse. Ne morate nužno biti ljubitelj tartufa da biste uživali u nekoliko sati u šumama Istre i sa psima tartufarima otkrivali skriveno blago. Ova aktivnost opušta, ali i umara jer nije tako lagano hodati za psom i tartufi (nažalost) nisu na svakom koraku. Velika prednost je što u šumama nema baš signala pa ćete se odmaknuti od stvarnosti na neko vrijeme. Svi ljubitelji tartufa će poslije lova i druženja sa psima, moći uživati i u ukusnoj hrani s tartufima.

Kajaking

Diljem Istre možete ići na ture kajakom, a u istima mogu sudjelovati odrasli, djeca pa čak i kućni ljubimci. Jedna od najpoznatijih tura kajakom je svakako ona na Kamenjaku koja će vam otkriti skrivene i zaštićene krajobraze prekrasnog mjesta. Rt Kamenjak skriva brojne špilje i otočiće, a uz kajaking možete uživati i u ronjenju.  Ovo je tura koja će vas možda fizički umoriti, ali mentalno ćete se opustiti i uživati u prirodi.

Zipline

Jedan od najpoznatijih ziplineova u Hrvatskoj nalazi se u Istri, a riječ je o Pazinskoj jami. Ovaj zipline obuhvaća četiri linije i obuhvaća 500 m dugački i 100 m duboki kanjon. Rekli bismo da je ovo aktivnost za koju treba malo više hrabrosti, ali krajolik koji će vas okruživat će nadvladati strah od visine i brzine. Ovo je jedinstveno avanturističko iskustvo.

Buggy safari

Jedna od najzabavnijih avantura za odlazak s ekipom je sigurno buggy safari. Off-road vožnja je nešto što svi vole, a rijetko imaju priliku isprobati. E pa Istra je idealna za vožnju buggy vozila jer je prepuna prirode, šuma i malenih puteljaka. Brojne agencije nude vožnju buggyja, a sigurni smo da ćete uživati ako ste ljubitelji vožnje i istraživanja. Za vožnju buggyja potrebno je posjedovanje vozačke dozvole B kategorije.

Ronjenje

Istra je prepuna raznolikog podmorja od grebena, podvodnih špilja i čak 23 potonula broda. Stoga je Istra svakako jedno najatraktivnijih ronilačkih mjesta u Hrvatskoj. Važno je da na ture ronjenja odlazite s licenciranim i stručnim vodičima, a ovo je idealan način za promjenu aktivnosti tijekom ljetnog odmora koji većinom uključuje sunčanje i brčkanje u moru.

Jahanje konja

Istra je prepuna divnih životinja i često ćete vožnjom automobilom kroz manja mjesta naletjeti na krave, konje i magarce. A posebno se ističe jahanje kao aktivnost za cijelu obitelj. U Istri postoji nekoliko centara za jahanje, a moguće su razne ture - od nekoliko sati do nekoliko dana. Ovo je zanimljiv način za razgledavanje prirodnih ljepota i okoline.