Instagram vodič

Otkrij skrivene fotogenične kutke Zagreba

Otkrijte skrivene fotogenične kutke Zagreba daleko od mainstream lokacija. Istražite neotkrivene prolaze, dvorišta i urbane detalje koji čekaju da budu otkriveni i zabilježeni na vašem Instagramu.

Piše:
Rivista.hr

Tražiš li fotogenična mjesta u Zagrebu putem Google tražilice, sigurno ćeš naići na neke od sljedećih prizora: Zagrebačka katedrala, Zrinjevac  ili pak zelenilo Maksimira. Jedini problem s ovakvim slikama? Vidjeli smo ih. Lajkali. Možda čak i podijelili. Postale su dio naše digitalne svakodnevice, gotovo kao da znamo svaki korak, svaki kutak, svaku igru svjetlosti napamet.

Naravno da smo se malo zapitali - krije li Zagreb još nešto? Nešto više od dobro osvijetljenih fasada i savršeno postavljenih šalica kave, neke skrivene dragulje, male urbane tajne koje samo čekaju da ih otkrijemo i podijelimo, ali na onaj naš, osobni način.

Upravo zato zamolili smo Karlu Čurin koja stoji iza QURIN kreativno-marketinškog studia i Anu Mihaljević Peraić da nam pomognu zaviriti iza poznatih prizora i otkriti drugu stranu Zagreba - onu manje vidljivu na prvi pogled, ali zapravo puno fotogeničniju. U nastavku članka otkrijte sve fotogenične kutke koje su nam Karla i Ana otkrile, a na kraju članka svakako pogledajte i posebnu ponudu za fotkanje povodom Dana žena!

Skrivena fotogenična mjesta u Zagrebu

Krenemo li pješice od glavnog trga prema Britanskom, otkrit ćemo da prava magija Zagreba ne leži u njegovim glavnim atrakcijama, već u onim skrivenim, manje očitim detaljima koji čekaju da budu primijećeni.

Ulica Ilica, sa svojim prolazima i dvorištima, prepuna je neispričanih priča koje čekaju da budu ispričane kroz objektiv. Ilica ima i jako zanimljive prolaze, pa tu izdvajamo i prolaz na broju 73 koji vodi u jedno zanimljivo dvorište puno grafita i zanimljivih detalja (malo upozorenje: autom se ne može unutra zbog rampe, ali može pješice).

Svi se slikaju u Jägerhorn prolazu (što je sasvim ok), ali ako želite nešto sasvim drukčije, onda je ovo pravi pogodak. Većinom nema puno ljudi i nije gužva što je odlična prilika za mirno fotkanje. Dok Jägerhorn nudi klasičnu ljepotu, ovo mjesto vibrira energijom i nudi savršenu kulisu za one koji traže nešto malo drugačije.

FOTO by Karla Čurin

FOTO by Karla Čurin

Još jedan prolaz koji vrijedi posjetiti je Dežmanov prolaz, odnosno Velvet koji ima predivan vrt (pogotovo u proljeće kad procvate), a još ljepšu unutrašnjost (posteri, knjige, svijetli namještaj). Na slici ispod je Ana ispred Velvet-ovog izloga.

Zagreb je prepun ovakvih izloga - ne mora to biti neki ultra popularan ili "fensi šmensi" kafić, ali drugi put kada budete šetali Zagrebom, zavirite malo u izloge raznih kafića i vidjet ćete da zapravo velika većina krije jako zanimljive priče!

FOTO by Karla Čurin

Kazalište Kerempuh sa svojim crveno-narančastim natpisom na neutralnoj fasadi pruža kontrast koji mami fotografe. Ali izazov je u tome da pronađete svoj kutak, svoj trenutak, kada tramvaji ne prolaze, kada svjetlo savršeno pada.

Možete i ući unutra skroz do kazališta gdje je još jedan takav natpis, ovisno o stilu koji preferirate.

FOTO by Karla Čurin

I, naravno, ne možemo zaboraviti ZET uspinjaču, staru damu koja spaja dva svijeta. Možete pozirati ispred glavnog ulaza dolje u Tomićevoj, na vrhu uspinjače ili naravno unutar uspinjače. Nama se najviše svidjela ova fotka koja je nastala unutar uspinjače nakon što smo stigli na odredište, ali još uvijek stojimo. Ovim kadrom dobit ćete pravu malu Zagrebačku razglednicu!

FOTO by Karla Čurin

FOTO by Karla Čurin

Popis fotogeničnih lokacija u Zagrebu

Ne morate tražiti savršenu lokaciju; savršen trenutak je već tu, oko vas. Trebate samo pogledati malo dublje, malo drugačije. U svakom kutku, u svakoj sjeni, u svakom prolazu, leži priča koja čeka da bude ispričana. Dakle, zgrabite svoj fotoaparat i dopustite da vas Zagreb iznenadi.

Preporučamo da same krenete u vlastitu avanturu, a ako želite slijediti Karlu i Anu, evo svih lokacija na kojima su bile, poredano po udaljenosti od glavnog trga.

1. ZET uspinjača

2. Kazalište Kerempuh

3. Kafić Velvet

4. Ilica 73 dvorište

Posebna ponuda za Dan žena

Karla u svom kreativnom studiju QURIN nudi našim vjernim čitateljicama 10% popusta za fotografiranje na ulicama Zagreba povodom Dana žena. Drage dame, žene, majke, frendice - ako i vi želite ovakve predivne uspomene u opuštenom okruženju i ugodnom društvu, javite se Karli na qurinhr@gmail.com ili putem Instagrama i spomenite Rivistu. Objavite fotke na Instagramu i označite nas da ih i mi podijelimo i divimo im se!