Jesam li požalila što sam se odselila u Njemačku? Nekad mislim da jesam...

Piše:
Vaše priče

Anonimno iskustvo čitateljice M.V. iz Njemačkog gradića Rheinfelden.

Kada sam sa svojim mužem i našim malim sinom odlučila napustiti Hrvatsku i započeti novi život u Njemačkoj, nisam mogla ni zamisliti koliko će to iskustvo biti obogaćujuće, ali i izazovno. Godina dana je prošla, a evo što sam naučila kroz naše svakodnevne avanture.

Pozitivne stvari:

  1. Prilike za posao: Moj muž i ja smo brzo pronašli poslove. Njemačka ekonomija je snažna, a potražnja za radnicima je velika. Kada smo stigli u Njemačku, moj muž je već nakon tjedan dana imao razgovor za posao. Bilo je uzbudljivo i malo stresno, ali sve je prošlo odlično i ubrzo je započeo s radom.
  2. Kvaliteta obrazovanja: Naš mališan će imati priliku odrasti u sustavu koji pruža kvalitetno obrazovanje.
  3. Zdravstvena skrb: Osjećamo se sigurno znajući da je zdravstvena skrb na visokom nivou.

Negativne stvari:

  1. Jezik: Iako smo znali osnove njemačkog jezika, svakodnevna komunikacija je bila izazov.
  2. Nostalgija: Nedostaju nam obitelj, prijatelji i domaća hrana naravno.
  3. Klima: Hladne zime i kratki dani su nešto na što se još uvijek navikavamo. Prva zima u Njemačkoj bila je šok. Snijeg, led i kratki dani. Ali, naučili smo cijeniti tople čokolade i uživanje kod kuće.

Iznenađenja:

  1. Prijateljstvo: Upoznali smo mnoge druge obitelji iz Hrvatske i regije. Na jednom okupljanju za strance upoznali smo obitelj iz Srbije s kojom smo postali jako dobri prijatelji.
  2. Birokracija: Iako je Njemačka poznata po svojoj organiziranosti, ponekad je birokracija bila zaista zamorna. Kada smo pokušali registrirati auto, morali smo posjetiti četiri različita ureda i čekati satima.

Što bih voljela da sam znala prije:

  1. Važnost jezika: Da smo znali koliko je jezik važan, više bismo se pripremili i učili njemački prije nego što smo došli. Na tečaju njemačkog jezika upoznali smo mnoge druge doseljenike i shvatili koliko je važno znati jezik zemlje u kojoj živite.
  2. Kulturološke razlike: Iako smo mislili da su razlike male, postojale su neke sitnice koje su nas iznenadile. Na poslu sam primijetila da Nijemci točno na vrijeme odlaze na pauzu i vraćaju se. U Hrvatskoj je to bilo malo opuštenije.

Jesam li požalila što sam se odselila u Njemačku? Nekad mislim da jesam...

Preseljenje u drugu zemlju je ogroman korak, ispunjen raznim emocijama, izazovima i promjenama. Nekad, u tišim trenucima, kada nostalgija udari najjače, pitam se jesam li donijela ispravnu odluku. Sjećanja na obiteljska okupljanja, miris domaće kuhinje i zvukovi rodnog grada često mi prolaze kroz glavu.

Međutim, kada sagledam sve što smo postigli ovdje, prilike koje smo dobili i nove prijatelje koje smo stekli, shvatim da je svaka odluka donijela i dobre i loše trenutke. Da, postoje dani kada mi je teško i kada bih najradije spakirala kofere i vratila se kući. Ali onda se sjetim svih predivnih trenutaka koje smo proživjeli ovdje, novih iskustava koja smo stekli i prilika koje nas čekaju.

U konačnici, mislim da nisam požalila što sam se odselila u Njemačku. Svaka zemlja, svaka kultura i svako iskustvo nas oblikuje i čini nas boljima. I dok će dio mene uvijek pripadati Hrvatskoj, drugi dio je pronašao novi dom u Njemačkoj. I to je ljepota života - sposobnost da se prilagodimo, rastemo i pronalazimo sreću gdje god da smo.