AHA!

Serumi s mliječnom kiselinom su rješenje za one ‘dosadne’ prištiće

Mliječna kiselina je alfa-hidroksi kiselina (AHA) koja se prirodno pojavljuje u mliječnim proizvodima, ali se također može sintetizirati za upotrebu u kozmetičkim proizvodima. Evo zašto je svi vole.

Piše:
Rivista.hr

Mi stvarno volimo kiseline i smatramo da su jedni od najboljih sastojaka za dovođenje kože ”u red”. Hijaluronska i mliječna kiselina postale su osnovni sastojci u raznim tretmanima i proizvodima za njegu kože. Mliječna kiselina, klasificirana kao alfa-hidroksi kiselina (AHA), popularna je zbog svojih eksfolijacijskih i antioksidativnih svojstava te sposobnosti da stimulira proizvodnju hijaluronske kiseline, neophodne za hidrataciju kože. Iako je učinkovita i kao piling, nježnija je od drugih kiselina (npr. od glikolne), što ju čini prikladnim za sve tipove kože.

Koji su benefiti korištenja mliječne kiseline?

Ova kiselina se dobiva iz fermentiranog mlijeka i nudi brojne dobrobiti za kožu, posebno za suhe ili dehidrirane dijelove. Mliječna kiselina također pomaže u poboljšanju teksture kože, borbi protiv akni, zaglađivanju bora te potiče proizvodnju kolagena i elastina u unutarnjim slojevima kože. Osim toga, ima svojstva depigmentacije,a poboljšava i tonus kože i smanjuje pjege od sunca.

Mliječna kiselina posebno je korisna za osobe sa suhom, osjetljivom kožom, kao i za one koji tek počinju koristiti kemijski piling. Međutim, trebali biste izbjegavati kombiniranje s drugim iritantnim sastojcima kao što su retinol ili benzoil peroksid.

Njezina hidratantna svojstva, svojstva pilinga i svojstva protiv starenja učinit će je bitnim sredstvom u vašoj rutini njege kože, a zbog ovoga je posebno dobra i za sve one koji imaju kožu sklonu prištićima. Ona je zadružna za njihovo “uništavanje”.

Kako je koristiti?

Mliječna kiselina prisutna je u raznim kozmetičkim proizvodima, od krema i seruma do sredstava za čišćenje, zbog svoje mekoće. Preporučuje se uključiti je u svoju beauty rutinu, ali oprezno! Važno je započeti s malim količinama jednom ili dva puta tjedno i povećavajući učestalost prema reakciji kože.

Budući da je manje iritantna od drugih kiselina, pogodna je za korištenje na cijelom tijelu, posebno za liječenje stanja kao što je keratosis pilaris.

Za sve one koji žele njegovanu i lijepu kožu, donosimo nekoliko proizvoda s mliječnim kiselinom. Sigurni smo da uskoro nećete moći zamisliti rutinu njege kože bez njih.