preminuo je u 83. godini

Roberto Cavalli: Oproštaj od ikone glamuroznih dizajna i luksuznog života

Roberto Cavalli, talijanski modni dizajner poznat po svojim glamuroznim kreacijama, preminuo je u dobi od 83 godine u Firenci.

Piše:
Rivista.hr

Roberto Cavalli, istaknuti talijanski modni dizajner čiji su radovi obilježili svijet mode svojom živopisnošću i glamurom, preminuo je u Firenci u dobi od 83 godine. Cavalli je bio poznat po svojim dizajnima koji su odisali luksuzom i koristili bujne printove inspirirane egzotičnim životinjskim i biljnim svijetom. Živio je u skladu s raskošnim stilom koji je promovirao kroz svoje kreacije. Cavalli je posjedovao impozantno imanje u Toskani koje se prostiralo na preko 13 hektara, opremljeno vinogradima, strojem za štavljenje kože, trkaćim konjima, Ferrarijem, te menažerijom raznovrsnih životinja uključujući papige i tigra.

Cavalli je svoju modnu karijeru započeo 1970. godine, a prvi veliki uspjeh doživio je inovativnom tehnikom tiska na koži, predstavljenom na njegovoj prvoj velikoj modnoj reviji u Parizu. Kasnije se okrenuo i modi od traperica, uvođenjem novih tehnika obrade koje su pridonijele popularnosti usko krojenih modela. Linija Cavalli Jeans, koja je kasnije postala Just Cavalli, bila je među njegovim uspješnim poduhvatima, a brand je proširio i na dodatke poput naočala, satova, parfema, kao i na votku, vina, te restorane i klubove.

Njegova popularnost među slavnim osobnostima bila je izuzetna, a među njegovim ranim poklonicima našle su se ikone poput Brigitte Bardot i Sophie Loren. Kroz 90-e godine, zahvaljujući Davidu i Victoriji Beckham, Britney Spears i Jennifer Lopez, Cavalli je postao simbol glamura i luksuza.

Unatoč izazovima koji su pogodili njegov posao, s godišnjim gubicima počevši od 2014. i naknadnom prodajom većinskog udjela u svojoj tvrtki, Cavalli je ostao značajan u svijetu mode sve do svoje smrti. Njegovo naslijeđe nastavit će živjeti, kako kroz njegove dizajne, tako i kroz inspiraciju koju je pružao drugima u modnoj industriji. njegovi suvremenici i sljedbenici, poput Fausta Puglisija, Giorgia Armanija, Adriane Lime i mnogih drugih, odaju počast njegovoj kreativnosti i utjecaju koji je imao na modni svijet.