zdravlje

Znate li da jagode imaju više vitamina C od limuna?

Jedna šalica jagoda sadrži više od 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

Rivista.hr

Bogat izvor vitamina C

Jagode su jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina C, nutrijenta poznatog po svojoj sposobnosti jačanja imunološkog sustava. Samo jedna šalica jagoda sadrži više od 100% preporučenog dnevnog unosa ovog važnog vitamina. Vitamin C je ključan ne samo za borbu protiv infekcija i bolesti, već i za proizvodnju kolagena, protein koji je neophodan za zdravlje kože, zglobova i krvnih žila. Ostale vitamine i minerale bitne za zdravlje možeš pronaći ovdje.

Antioksidativna svojstva

Jagode su također bogate antioksidantima koji pomažu u zaštiti tijela od štete uzrokovane slobodnim radikalima. Ovi slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu pridonijeti kroničnim bolestima poput kardiovaskularnih bolesti i raka. Antocijanini, koji jagodama daju njihovu karakterističnu crvenu boju, posebno su moćni antioksidanti. Istraživanja su pokazala da antocijanini mogu smanjiti rizik od bolesti smanjujući upalu i štiteći stanice od oksidativnog stresa.

Podrška kardiovaskularnom zdravlju

Jagode mogu imati pozitivan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje. Sadrže kalij, koji je važan za regulaciju krvnog tlaka, te vlakna koja pomažu u snižavanju razina LDL (lošeg) kolesterola u krvi. Redovita konzumacija jagoda povezana je s nižim rizikom od srčanih bolesti, zahvaljujući kombinaciji vlakana, vitamina C i antioksidanata.

Prevencija dijabetesa i poboljšanje probave

Zahvaljujući svom niskom glikemijskom indeksu i visokom sadržaju vlakana, jagode su odličan izbor za osobe s dijabetesom tipa 2. Vlakna pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i promiču zdravlje probavnog sustava. Također, istraživanja sugeriraju da komponente u jagodama mogu poboljšati otpornost na inzulin, što je ključno u upravljanju dijabetesom.