Ideje za ručak

Zašto durian zovu "kraljem voća"?

Durian je tropsko voće poznato po svom mirisu kojeg neki čak nazivaju i neugodnim. Evo kako durian izgleda, gdje ga možete kupiti i kako ga možete jesti.

Rivista.hr

Durian je tropsko voće poznato po svojem snažnom mirisu, koji mnogi smatraju neugodnim, dok ga drugi cijene zbog njegove jedinstvenosti. Voće je veliko, može težiti i do nekoliko kilograma, s vanjskom ljuskom koja je pokrivena tvrdim bodljama. Unutrašnjost duriana sadrži meko i kremasto meso koje se dijeli na segmente. Boja mesa varira od blijedo žute do crvene, ovisno o vrsti.

Okus duriana je kompleksan, često opisan kao mješavina nekoliko okusa, uključujući slatko, kiselo, i orašasto, s kremastom teksturom koja podsjeća na gusti puding. Voće je vrlo hranjivo, bogato je vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima. Durian se često naziva "kraljem voća" u jugoistočnoj Aziji, gdje je najpopularniji, posebno u zemljama kao što su Tajland, Malezija i Indonezija.

Zašto se durian zove "kralj voća"?

Durian je jedno od najvećih voća koje se može naći na drveću, teško i obloženo debelom, bodljikavom ljuskom, što mu daje vrlo robustan i moćan izgled. Ali to ipak nije razlog zašto je dobio ovaj jako zanimljiv nadimak. Durian je dobio nadimak "kralj voća" zbog njegove nutritivne vrijednosti. Durian je izuzetno bogat hranjivim tvarima, uključujući vitamine (B, C), minerale i esencijalne masne kiseline. Njegovo meso je kremasto i jako bogato teksturom, a zbog svega ovoga naravno da i drži visoku cijenu na tržištu.

Gdje se u Hrvatskoj može kupiti durian?

U Hrvatskoj durian možete pronaći uglavnom u većim gradovima koji imaju širi izbor međunarodnih i specijaliziranih trgovina npr. u specijaliziranim azijskim trgovinama ili u većim lancima supermarketa.

Kako oguliti i jesti durian voće?

Prvo što treba imati na umu pri odabiru duriana je njegova zrelost. Idealni durian je onaj čija se tvrda, bodljikava ljuska blago uvija pod pritiskom, s bodljama koje su malo razmaknute. Ovo može ukazivati na zrelost ploda, dok prisutnost blagog mirisa kroz ljusku sugerira da je durian spreman za konzumaciju.

Priprema za konzumaciju duriana započinje otvaranjem njegove tvrde ljuske. Zbog oštrih bodlji, preporučuje se korištenje rukavica ili debelog ručnika za zaštitu ruku. Stavite durian na čvrstu površinu i oštrim nožem napravite rez duž prirodnih šavova ljuske. Kada je prvi rez napravljen, ljusku je moguće razdvojiti prstima ili pomoću noža. Kada otvorite durian vidjet ćete da se unutra skriva kremasto meso.

Meso duriana, koje je glavni razlog njegove popularnosti, odvaja se lako i može se jesti direktno iz ljuske. Tekstura mu je kremasta, a okus intenzivan, s notama koje variraju od slatkog do blago gorkog. Okus duriana često se opisuje kao kombinacija slatkog vrhnja i luka, s nijansama badema, što ga čini jednim od najkompleksnijih voća za nepce. Jeste li ga već probali?