Ideje za ručak

Recept za brzi čoko banana bread bez ulja!

Evo vrlo jednostavnog recepta za zdravi i sočni banana bread koji će svima ispasti odlično.

Rivista.hr

Zdravi čokoladni banana kruh idealan je izbor za sve nas koji tražimo ukusnu, ali zdravu opciju slastice. Ovaj recept je savršen za iskorištavanje prezrelih banana koje možda (sigurno) imate kod kuće. Bez dodatka ulja, mliječnih proizvoda i glutena, ovaj jako sočni i jednostavni čokoladni banan bread je kao stvoren za uživanje (bez grižnje savjesti).

Razlozi zašto je ovaj banana bread odlična opcija za sve koji paze na svoje zdravlje leže u pažljivom odabiru sastojaka: koristi se maslac od orašastih plodova umjesto ulja, zaslađuje bananama i zaslađivačem bez šećera, a umjesto rafiniranog brašna, u receptu se koristi zobeno ili integralno brašno. Dodatak kakao praha donosi dodatne zdravstvene koristi, pa tako i čini ovaj čokoladni banana kruh jako ukusnim, ali i nutritivno bogatim odabirom.

Da ne dužimo, evo recepta!

Sastojci za banana bread

- 3 banane - što su zrelije, to bolje

- 2 jaja

- 60g maslaca od orašastih plodova

- 150g zobenog brašna - kao alternativu, možete ga zamijeniti integralnim brašnom, brašnom od pira ili običnim brašnom

- oko 50g kakao u prahu - za zdraviji banana kruh odaberite prirodni kakao prah bez dodanih šećera

- 70g zaslađivača, a možete i manje - možete ga zamijeniti kokosovim šećerom, smeđim šećerom, šećerom od datulja ili bilo kojim granuliranim zaslađivačem po želji

- malo ekstrakta vanilije i prstohvata soli

- 2 žličice praška za pecivo

- oko 50g komadići čokolade

- po želji možete dodati isjeckane orašaste plodove pri kraju pečenja kao što smo to mi uradili

Banana bread video recept

Kako napraviti ovaj zdrav čokoladni banana bread

Korak 1: Napravite glatku smjesu od banana. U velikoj zdjeli za miješanje zgnječite vilicom tri zrele banane dok ne budu potpuno glatke. U smjesu od banana umiješajte maslac od oraha i jaja. Dodajte zaslađivač po izboru, ekstrakt vanilije i sol. Mokru smjesu miješajte pjenjačom ili vilicom oko dvije minute, ili dok se sve dobro ne sjedini.

Korak 2: Dodajte suhe sastojke. Umiješajte zobeno brašno (ili brašno po želji), kakao prah i prašak za pecivo. Dobro promiješajte dok se sve dobro ne sjedini, a zatim umiješajte komadiće čokolade.

Korak 3: Pecite i ostavite da se ohladi. Ulijte tijesto za kruh od banane u pripremljeni kalup za kruh i po želji pospite komadićima čokolade. Pecite u vrućoj pećnici 30 do 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu banana kruha ne izađe čista. Na kraju izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu za kruh oko 15 minuta prije rezanja.